Panduan Ringkas Kumpulan Wang Pelepas Dan Yuran Penyelenggaraan Untuk Hartanah

Kumpulan wang pelepas adalah seperti penampan daripada musibah, misalannya pembaikan skala besar atau kerja pulih yang utama ke atas sebuah bangunan. Yuran penyelenggaraan pula menyediakan penjagaan dan pembaikan harian sekitar hartanah, secara asasnya apa-apa sahaja kos berterusan.
sinking-fund-maintenance-fee-mainimage
Tiada siapa pun suka dikenakan caj tersembunyi, jadi memahami bagaimana kumpulan wang pelepas (atau juga dikenali sebagai “Sinking Fund”) dan yuran penyelenggaraan berfungsi ialah langkah yang baik untuk diambil sebelum membeli hartanah strata.

Yuran yang dikongsi ini boleh dikatakan melibatkan hampir kesemua penduduk dalam perumahan strata, dengan memberikan pembiayaan yang diperlukan untuk memastikan pengurusan dan penyelenggaraan hartanah yang penting.

Lagi pun, rugilah kalau anda dah reka ruang kediaman yang cukup sempurna, tetapi kemudiannya binaan keliling ruang itu mula jatuh berderai!

Sungguh pun demikian, jangan risau, tak perlu jadi sampai macam itu sekali… hanya bayar yuran anda! Tapi nanti dulu, apakah sebenarnya kumpulan wang pelepas dan yuran penyelenggaraan, dan mengapa kedua-duanya penting untuk saya ambil kisah?

Apakah Itu Kumpulan Wang Pelepas?

Kumpulan wang pelepas ialah caruman wang yang dikongsi sebagai persediaan bagi menghadapi perbelanjaan masa akan datang seperti pembaikan berskala besar atau kerja-kerja utama untuk suatu bangunan.

Anggapnya seperti suatu penampan daripada musibah, atau wang yang anda simpan untuk digunakan pada situasi kecemasan, bak kata pepatah “sediakan payung sebelum hujan”.

Penduduk dalam bangunan strata kesemuanya mencarum kepada kumpulan wang ini, yang memberikan jaminan kewangan dalam keadaan kerja-kerja utama dijalankan. Ia adalah mustahak untuk semua orang menyumbang kepada kumpulan wang ini.

Anda tentu tak mahu berbelanja besar untuk bayar pembaikan bangunan yang penting, lepas tu mendapati bahawa penghuni di hujung tingkat sama (unit nombor 43) tiada wang untuk bayar!

Kumpulan-Wang-Pelepas-Yuran-Penyelenggaraan-1

 

Apakah Itu Yuran Penyelenggaraan?

Yuran penyelenggaraan menyediakan perkhidmatan pembaikan dan penjagaan harian persekitaran sesuatu hartanah. Ia merangkumi unsur-unsur pengurusan hartanah seperti perkebunan, membaik pulih kawasan sepunya, keselamatan, dan penjagaan kebersihan. 

Di mana kumpulan wang pelepas ialah sejumlah wang yang dikutip untuk menawarkan jaminan kewangan sekiranya kos pembaikan adalah mahal, yuran penyelenggaraan pula untuk menanggung kos-kos yang berterusan.

Mengurus hartanah besar bukannya percuma, dan ada banyak kos berbanding apa yang anda mungkin jangkakan pada awalnya.

Mungkin hal keselamatan paling ketara sekali, tapi semua orang yang bekerja bagi menjaga bangunan anda agar tampak elok, selain kumpulan pentadbiran dan pengurusan yang menyelia mereka, kesemuanya perlu dibayar.

Nah, sekarang anda sudah tau ITULAH gunanya yuran penyelenggaraan!

 

Berapakah Kos Yuran Penyelenggaraan?

Bila disebut saja “penyelenggaraan”, jumlah kos boleh bergantung kepada banyak faktor.

Jika bangunan kondo anda ada taman 15 ekar yang cantik lengkap dengan air pancuran marmar, boleh agak-agak kos yang akan dibelanjakan mestilah lebih, berbanding untuk menyelenggara sebuah kompleks rumah pangsa yang hanya ada parkir kereta di tingkat bawah tanah.

Kepadatan penghunian juga menjadi faktor besar dalam jumlah kos. Hartanah berkepadatan rendah, selain mungkin bersifat lebih mewah dan ada keperluan penyelenggaraan yang tinggi, juga bermakna kurang orang yang akan berkongsi tanggungan kos.

sinking-fund-maintenance-fee1

Sesebuah hartanah dengan pembangunan berkepadatan tinggi akan mempunyai jumlah kos dibahagikan antara lebih ramai penghuni, dan menjadikan keadaan yang lebih berekonomi.

Pengiraan akhir bagi kos yuran penyelenggaraan adalah berdasarkan kepada peratusan dikongsi, bergantung kepada beberapa faktor yang berkaitan dengan pangsapuri anda.

Jadi jumlah kos adalah dibahagi antara semua pemilik bersandarkan pengiraan ini. Faktor-faktor ini termasuklah:

 • Jenis unit
 • Jumlah kaki persegi bidang tanah
 • Kemudahan yang anda diberikan akses untuk kongsi bersama
 • Titik capaian yang dikongsi

Harus diingat juga bahawa pengurusan yang baik pun merupakan satu faktor dalam kos itu. Jika anda dapat kumpulan pengurusan pangsapuri yang tidak teratur penyelenggaraannya, gagal untuk patuh kontrak, atau sesuka hati caj anda berlebihan, jadi kemungkinan kos untuk anda akan jadi lebih tinggi dari yang sepatutnya.

Namun jangan pula gusar, kebanyakan kumpulan pengurusan hartanah terdiri daripada pakar-pakar yang tahu apa perlu dilakukan. Untuk itulah yang anda bayar pun!

 

Apakah Kos Untuk Kumpulan Wang Pelepas?

Kumpulan wang pelepas disimpan dalam akaun berasingan dengan yuran penyelenggaraan, dan umumnya dipungut sebagai peratusan daripada keseluruhan caj perkhidmatan yang anda bayar.

Caj tersebut ditetapkan pada 10% daripada jumlah kos caj perkhidmatan. Itu bermakna, jika anda tinggal di kompleks mahal dengan yuran penyelenggaraan yang tinggi, maka lebih tinggilah kumpulan wang pelepas anda.

Kumpulan-Wang-Pelepas-Yuran-Penyelenggaraan-2

 

Adakah Anda Perlu Bayar Kumpulan Wang Pelepas Dan Yuran Penyelenggaraan?

Kutipan yuran penyelenggaraan adalah termaktub di bawah undang-undang, khususnya Akta Pengurusan Strata 2013

Perundangan ini menggesa pemaju-pemaju untuk menubuhkan syarikat pengurusan bagi menyediakan pengurusan berterusan yang sesuai untuk hartanah.

Mahukan yang lebih teknikal? Hadamkan yang ini pula. Di bawah perundangan ini, Badan Pengurusan Bersama (Joint Management Body/JMB) perlu ditubuhkan pada mesyuarat agung pertama sebuah pembangunan, yang harus berlaku dalam tempoh 12 bulan dari waktu penukaran pemilikan unit yang pertama.

JMB kemudiannya akan memilih Jawatankuasa Pengurusan Bersama (JMC) yang dianggotai oleh tidak kurang daripada 3 orang dan tidak lebih daripada 14 orang untuk mengurus hartanah tersebut.

JMB, secara sah, dipertanggungjawabkan untuk menyelenggara dan menguruskan bangunan itu, menentukan pelbagai caj dan kumpulan wang pelepas, dan tanggungan-tanggungan lain di bawah Akta Pengurusan Strata 2013.

JMB diberi kuasa untuk mengutip wang dan menjalankan penyelenggaraan seperti dalam Akta tersebut.

 

Apa Akan Berlaku Jika Anda Pertikai Yuran Penyelenggaraan?

Berita baiknya adalah anda tidak akan dinafikan untuk bersuara dalam hal yuran penyelenggaraan dan perundangan ini.

sinking-fund-maintenance-fee3

Akta Pengurusan Strata 2013 menyediakan hak tuntut yang jelas untuk pemilik-pemilik mempertikai pihak pengurusan hartanah semasa. Ini adalah beberapa hak kuasa anda:

 • Mempersoalkan JMB: Mereka bekerja untuk anda! Anda mempunyai hak untuk mempersoalkan JMB tentang keputusan penyelenggaraan.
 • Menyemak akaun JMB: Anda berhak untuk memohon akses dan melihat akaun JMB bagi melihat bagaimana dan untuk apa mereka membelanjakan wang anda. Caj tidak melebihi daripada RM50 mungkin dikenakan untuk memenuhi permintaan ini.
 • Mengundi untuk apa-apa isu: Anda berhak untuk mengundi dalam mesyuarat agung, dan mesti diberikan notis sekurang-kurangnya empat belas hari sebelum sesuatu mesyuarat diadakan.
 • Memohon untuk semakan: Anda boleh mencabar dan memohon untuk menyemak caj-caj sepunya dikenakan dengan Pesuruhjaya Bangunan dalam kawasan setempat anda.

Adalah mustahak untuk anda ambil perhatian bahawa hak-hak anda sebagai pemilik akan menjadi terbatal dan tak sah jika anda gagal membayar sebarang caj.

Jadi, jika anda fikir untuk tidak membayar caj yang dipertikai, ia akan jadi sukar untuk melaksanakan hak anda. Inilah yang terjadi:

 • Tiada hak mengundi: Jika semua atau mana-mana bahagian daripada caj sepunya tidak dibayar dalam tempoh 7 hari dari sesuatu mesyuarat agung, seorang pemilik hilang haknya untuk mengundi.
 • Caj bunga: Pengurusan hartanah dibenarkan oleh undang-undang untuk mengenakan faedah pada suatu kadar tidak lebih daripada 10% setahun bagi apa-apa caj sepunya yang tertunggak dalam tempoh 14 hari permohonan kutipan.
 • Akses terhad untuk kawasan awam: Akses anda kepada kawasan awam mungkin dihadkan jika anda gagal membayar caj.
 • Pertuduhan jenayah: Di bawah Akta Pengurusan Strata 2015 (Penyenggaraan & Pengurusan), kegagalan untuk membayar caj penyenggaraan kesudahannya boleh dibicarakan oleh akta jenayah.

Kumpulan-Wang-Pelepas-Yuran-Penyelenggaraan-3

Apa pun, janganlah khuatir tentang kesemua perkara yang tak elok pula! Tumpu pada yang baik-baik. Membayar caj penyenggaraan dan kumpulan wang pelepas boleh membantu menyediakan segala perkhidmatan bagi menjadikan tempat yang positif dengan persekitaran yang sesuai untuk didiami.

Suatu kompleks pangsapuri yang dijaga rapi adalah tempat yang jauh lebih elok dipanggil ‘rumahku’, berbanding dengankoridor yang gelap penuh kotoran yang mencurigakan pada dinding.

Jadi, lain kali apabila bayaran caj penyenggaraan anda belum dilangsaikan, cuba jangan fikirkan tentang duit yang anda harus belanjakan, tetapi tumpukan kepada persekitaran yang positif yang boleh ia wujudkan dalam bangunan anda.

PropertyGuru Loan Pre-Approval